ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ανταγωνισμοι, τιμες και λουκετα

Αιτηση πτωχευσης κατεθεσε η NEOSET, ισως ο μεγαλυτερος ελληνικος κατασκευαστης επιπλων.
Γιατι ομως φτανει σε αυτο το σημειο μια εταιρεια "κολοσσος" για τα ελληνικα δεδομενα?
Οι ελληνικες επιχειρησεις χρησιμοποιουν τις ιδιες πρωτες υλες με τις ιταλικες-ο κυριος εν ελλαδι ανταγωνιστης- τις οποιες αγοραζουν ισως και ακριβοτερα σε πολλες περιπτωσεις.
Τα μεροκαματα Ελλαδος και Ιταλιας δεν απεχουν ιδιαιτερα-αναφερομαστε σε τιμες 2008 για να κανουμε τη συγκριση πιο εμφανη- και τα ελληνικα ειναι και κατα τι χαμηλοτερα.
Οι ιταλικες εταιρειες ομως σε αντιθεση με τις ελληνικες συνηθως εχουν πιο αυτοματοποιημενη παραγωγη η οποια τους επιτρεπει να ριχνουν το μοναδιαιο κοστος.
Επιπλεον και σε αυτο τον τομεα οπως και σε οποιοδηποτε αλλο τα ιταλικα προϊοντα κουβαλανε brand name το οποιο τους δινει στρατηγικο πλεονεκτημα σε καθε "αγορα" ενω τα ελληνικα μη εχοντας την "υπεραξια" της φιρμας ουσιαστικα απευθυνονται μονο στην ελληνικη αγορα, στην οποια ομως με το ιδιο κοστος μπαινουν και ολοι οι υπολοιποι κατασκευαστες.
Κλασσικο παραδειγμα για το προβλημα ανταγωνιστικοτητας των ελληνικων επιχειρησεων παραγωγης προϊοντων ευρειας καταναλωσης ειναι αυτο που συμβαινει με τις μωρουδιακες πανες.
Στην Ελλαδα υπαρχει  η babylino, ταυτοχρονα πωλουνται και οι πανες Pampers, libero, κτλ που ειναι εισαγωγης. Τα babylino πωλουνται προς 16,5€ η συσκευασια ενω τα εισαγωγης προς 19€ περιπου, ελα ομως που τα εισαγομενα καθε τρεις και λιγο εχουν 50% εκπτωση κυκλικα σε ολα τα supermarket και ο γονιος τα αγοραζει σε τετοιες ποσοτητες που αρκουν μεχρι τον επομενο γυρο προσφορων ωστε δε χρειαζεται να αγορασει ενδιαμεσα παρα μονο σε εκτακτες περιπτωσεις.
Προφανως η babylino δεν αντεχει οικονομικα να κανει την τιμολογιακη πολιτικη των εισαγομενων και σταδιακα αλλα σταθερα θα χανει κομματι της αγορας ωσπου τα εσοδα δε θα μπορουν να καλυψουν τις υποχρεωσεις αλλα και να αφησουν ενα "λογικο" κερδος στους μετοχους.
Κατι αντιστοιχο σε χοντρες γραμμες συμβαινει και με τη ΝΕΟΣΕΤ αλλα και τη ΣΑΤΟ που κηρυξε πτωχευση προ μηνων, χωρις αυτο να σημαινει οτι οι ιδιοκτητες πτωχευουν επισης για να μη παρεξηγηθουμε, προφανως διαβλεπουν οτι η διατηρηση της λειτουργιας της εταιρειας ειναι ασυμφορη πλεον για τους ιδιους, εξ αλλου οι επιχειρησεις στηθηκαν για να φερουν κερδη και οχι για να υπηρετησουν καποια κοινωνικη αναγκη και χρησιμοποιωντας ολο το νομικο πλαισιο των ΑΕ γραφουν τα χρεη προς το κρατος στο χιονι και τα πληρωνουν συμφωνα με τον πτωχευτικο κωδικα στο . . αγελαδοκουρεμα.
Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο στον καπιταλισμο και το γεγονος ειναι αναντιρρητο ποσο μαλλον οταν η ελευθερια της κινησης κεφαλαιου ειναι ενα το κρατουμενο, αλλα αυτα τα λενε οι κομμουνισται που για ολα εχουν την ιδια "ξυλινη" απαντηση . . .





8 σχόλια:

  1. Χειροκροτούνε χαρούμενα τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος. Λες να πιστεύουν ότι όταν γίνουν αυτά κυβέρνηση η Γερασιμίδου να κωλώσει να τους πει ότι: "είναι ο καπιταλισμός ηλίθιοι!"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλως τον.
      Χειροκροτουν οι του Σφυριζα γιατι ειναι αντικαπιταλιστες βρε Ανδρεα οι ανθρωποι . . .
      Βεβαια οι περισσοτεροι αν οχι ολοι απο αυτους ειναι και αντικομμουνιστες και ως γνωστον δυο αρνησεις σηματοδοτουν μια καταφαση αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα . . .

      Διαγραφή
    2. ρε παιδιά λέτε ο συντάκτης του άρθρου να έχει μωρά? Και επειδή έχω και εγώ θέλω μία συμβουλή για το ποια πάνα είναι πιο εύκολη στην αλλαγή (Pampers, Babylino κλπ.).
      Από την άλλη ως καπιταλιστής δεν συμφωνώ καθόλου με την γκρίζα διαφήμιση που γίνεται στο άρθρο σε συγκεκριμένες εταιρείες παρασκευής πάνας μωρού. Λέτε ο αρθρογράφος να προωθεί προϊόντα εταιρειών συγκεκριμένων συμφερόντων ? Holywood γίναμε εδώ πέρα.

      Χρόνια Πολλά

      Ο καπιταλιστής

      Διαγραφή
    3. ναι ο συντακτης εχει μωρα γιορταζουν και δεχεται τα χρονια πολλα του "καπιταλιστη".
      διαβεβαιωνουμε το αναγνωστικο κοινο οτι ο "καπιταλιστης" ειναι κατα φαντασιαν τετοιος, επιστημονας, που στη Λαϊκη εξουσια θα φροντισουμε να προσφερει τις πολυτιμες υπηρεσιες του για το κοινωνικο οφελως και οχι για τραπεζικους ομιλους, πολυεθνικες και αλλα "καπιταλιστικα χταποδια"

      σημ:ολες οι πανες ειναι ιδιες, στην αλλαγη ειναι καλυτερες οι πανες βρακακι που στοιχιζουν και παραπανω.

      Διαγραφή
    4. Η μπαλίτσα στην εξέδρα ε? Από την άλλη όταν η αρχηγάρα μιλάει επώνυμα για τον Μπόμπολα, την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κλπ τότε έχει αρχίδια. Όταν στο μπλογκ του "βρωμερού κομμουνιστή" αναφερθούν οι εταιρείες σε έναν κλάδο και για το μεταξύ τους αλληλοφάγωμα κάνουμε μαύρη διαφήμιση. Χρόνια πολλά και από μένα...

      Διαγραφή
    5. φιλε Ανδρεα ευχαριστω για τα χρονια πολλα, οι αναφορα του "καπιταλιστη" ειναι χαριν αστεϊσμου, για αλλες περιπτωσεις εχεις απολυτο δικαιο

      Διαγραφή
    6. Δεν κατάλαβα ότι ο καπιταλιστής έκανε πλάκα. Απολογούμαι για το σχόλιο λόγω παρεξήγησης.

      Διαγραφή
    7. "αμαρτια εξομολογουμενη ουκ εστιν αμαρτια" Ανδρεα, καλο απογευμα

      Διαγραφή

περασαν τη λογοκρισια