ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ξανα πεφτωντας απο τα συννεφα βρηκαμε τον Ροντο...

ο "συμβουλος" του Γ.Παπανδρεου και το αμερικανικο "ματι" στο Βελιγραδι 5-10-2000

«Μάτι» των Αμερικανών, τοποθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στο Βελιγράδι, αποστέλλοντας εκεί τον «ειδικό σύμβουλο» του υπουργού Εξωτερικών, Αλεξ Ρόντο. Ο «άτυπος» βαλκανιάρχης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πήγε στο Βελιγράδι, προφανώς για να υπερασπιστεί τη «σκληρή» αμερικάνικη γραμμή, περί αποχής της αντιπολίτευσης από το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ήταν, ίσως, ο μόνος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που υποστήριξε τη «γραμμή» της αποχής, από την πρώτη στιγμή, έχοντας, προφανώς, «πιάσει» τον αμερικανικό σφυγμό.
Στο Βελιγράδι, ο Αλεξ Ρόντος βρέθηκε την περασμένη Τρίτη και οι επαφές που πραγματοποίησε ήταν με στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς για την κυβέρνηση ο Αλεξ Ρόντος είναι «περίπου» ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Η δυσαρέσκεια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το πρόσωπο του Αλεξ Ρόντου ξεκινά από τη στιγμή που ανέλαβε πρώτο ρόλο στο αμερικανικό σχέδιο συγκρότησης ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου κατά του Μιλόσεβιτς. Ο Αλεξ Ρόντος ήταν αυτός που οργάνωσε και υποστήριξε, πολιτικά και οικονομικά, στις αρχές του καλοκαιριού τη συγκέντρωση του συνονθυλεύματος της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης στη Βουλιαγμένη, γεγονός που προκάλεσε την εντονότατη διαμαρτυρία του Βελιγραδίου. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του Αλεξ Ρόντου και κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βελιγράδι, όταν ο Αλεξ Ρόντος είχε προσκαλέσει προφορικά «ακτιβιστές» από τη φοιτητική αντιπολιτευτική οργάνωση ΟΤΠΟΡ, στην κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή στο Βελιγράδι, όπου δινόταν δεξίωση με προσκεκλημένους αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης!
Η τρέχουσα αποστολή του Αλεξ Ρόντου στο Βελιγράδι δεν έχει διευκρινιστεί και δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπέρασμα, μια που ο εν λόγω απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αφού δεν μπορεί να συνομιλήσει με την πλευρά της κυβέρνησης. Ετσι, λοιπόν, όπως σημειώνουν άσπονδοι φίλοι του στο ελληνικό ΥΠΕΞ, «ο Αλεξ πήγε στο Βελιγράδι, μάλλον, για να εμψυχώσει την αντιπολίτευση να παραμείνει πιστή στην αμερικανική γραμμή της αποχής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε την αποστολή Ρόντου στο Βελιγράδι, λέγοντας: «Ο κ. Ρόντος γνωρίζετε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, τόσο κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης, όσο και στη συνέχεια. Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του κ. Ρόντου, έχει συνεχή επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση υπέρβασης της κρίσης που ταλανίζει τη φίλη χώρα. Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας. Οπως και διεθνώς έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια και ο θετικός ρόλος της χώρας μας σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε "αποστολη" ο κ.Ροντος 6-10-2000

Ο κ. Αλεξ Ρόντος είναι μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, με «αρμοδιότητα» στη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο άμεσα υπεύθυνος και «αρχιτέκτονας» της σύσκεψης στη Βουλιαγμένη, όπου η κυβέρνηση Σημίτη - κατόπιν αμερικανικών υποδείξεων, όπως είχε γίνει φανερό - μάζεψε τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση, ακόμη και τον πρώην βασιλιά Καραγεώργεβιτς, υποσχόμενη πολύμορφη βοήθεια και επιχειρώντας τη συντονισμένη αντιπαράθεσή τους στον Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, μετά τη σύσκεψη αυτή, ο κ. Ρόντος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από τον Γ. Παπανδρέου, ενώ το Βελιγράδι τον είχε χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, κάνοντας και σχετικό διάβημα στην Αθήνα.
Παρ' όλ' αυτά, όμως, τις μέρες αυτές, ο κ. Αλεξ Ρόντος βρίσκεται στο Βελιγράδι και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η εκπροσώπηση της κυβέρνησης γίνεται εγκύρως από τον κ. Ρόντο... το υπουργείο Εξωτερικών έχει την ευθύνη της ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών, έχει διευθυντή τον κ. Ρόντο, ο οποίος έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής των εκεί πολιτικών δυνάμεων...».
Το τι πραγματικά κάνει εκεί, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας...

Περηφανοι για την ωμη επεμβαση 28-11-2000

Την ωμή επέμβαση της κυβέρνησης Σημίτη στη Γιουγκοσλαβία, η οποία λειτούργησε απροκάλυπτα ως πράκτορας των συμφερόντων των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο διαβόητος σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Α. Ρόντος, σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Αρκεί ένα απόσπασμα για να καταδειχτεί ο ρόλος που έπαιξε, κατ' εντολήν του Γ. Παπανδρέου, ο προαναφερόμενος «σύμβουλος» στη «δημοκρατική αλλαγή» στη Γιουγκοσλαβία. Τρεις μέρες μετά τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, ο Α. Ρόντος -που βρισκόταν στο Βελιγράδι- επισκέφθηκε τον Κοστούνιτσα, στον οποίο «μετέφερα το μήνυμα του κ. Παπανδρέου, το οποίο συνόψισα ως εξής: "Ασκήστε τη λαϊκή ηγεσία την οποία σας έδωσε ο λαός. Τώρα θα πρέπει να επιλέξετε αν θα τρέχετε στις ξένες πρωτεύουσες να διαπραγματεύεστε ή αν θα αφήσετε πρώτα να ακουστεί η φωνή του λαού"»! Οπως ο ίδιος καυχιέται, αυτός έπεισε τον Κοστούνιτσα, ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι ο δρόμος»! Φυσικά, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης Σημίτη δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους γειτονικούς λαούς. Είναι πρώτα απ' όλα επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και αυτός πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανατροπής της.

εκπροσωπος ο μυστικοσυμβουλος 29-12-2000

Τον εξ απορρήτων σύμβουλό του - αλλά όχι μόνο «δικό του» - τον Αλεξ Ρόντο, προτείνει με επιστολή του στους ομολόγους του στην ΕΕ για τη θέση... του εκπροσώπου της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Προφανώς πρόκειται για έμπρακτη «αναγνώριση» του «αθέατου» και πρακτόρικου ρόλου και της δράσης του Α. Ρόντου για τη «δημοκρατική αλλαγή» στη Γιουγκοσλαβία, για την οποία ο ίδιος υπερηφανεύεται, αφού, όπως έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του, κατάφερε να πείσει τον Κοστούνιτσα να μην πάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να πάρει την εξουσία με την τακτική του πεζοδρομίου. Προφανώς, η έγκριση της υποψηφιότητάς του Αλεξ Ρόντου, για τη θέση του εκπροσώπου της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΑΣΕ, θα αποτελέσει μια ακόμη επιβεβαίωση της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής που θέλει τη Γιουγκοσλαβία υποτελή και δεμένη «χειροπόδαρα» στο άρμα της «νέας τάξης».

Σκιες. . .Ροντου στις σχεσεις Αθηνας Βελιγραδιου 16-01-2001

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας  Β. Κοστούνιτσα. 
Οι σκιές στις σχέσεις Αθήνας - Βελιγραδίου δε διαλύθηκαν, όπως φαίνεται, μετά την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, αν και έλαβε την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, με την εκλογή του στην προεδρία επιμένει, όπως και ο προκάτοχος, να φροντίζει πρώτα απ' όλα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του, έστω κι αν κάποιες αποφάσεις του δυσαρεστούν την Ελλάδα.
Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, κατά κύριο λόγο το Βελιγράδι και η Μόσχα, δεν αποδέχτηκαν την τοποθέτηση του Αλεξ Ρόντος, στενού συνεργάτη και συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη θέση του διευθυντή του γραφείου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών που είχε εργαστεί μεθοδικά για να προωθήσει την υποψηφιότητα - μόνο ο Ελληνας πρεσβευτής στη Μόσχα επισκέφτηκε πάνω από δέκα φορές το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Ρωσίας - αναγκάστηκε, τελικά να την αποσύρει και να δηλώσει ότι στηρίξει την πορτογαλική υποψηφιότητα.
Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό του «σκληρού παιχνιδιού», που εξελίσσεται για τη διανομή της επιρροής στη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα, προφανώς, αν και έχει κοινά συμφέροντα με τη Γιουγκοσλαβία, αδυνατεί, όσο κι αν το προσπαθεί, να παίξει επί ίσοις όροις σε αυτό το παιχνίδι. Η ατυχής, όπως αποδείχτηκε επιλογή του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε την ευκαιρία στη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη να υπενθυμίσει θέση που και στο παρελθόν είχε διατυπώσει με ερώτησή της στον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία «η επιμονή του υπουργείου στο πρόσωπο του κ. Ρόντου, περιφρονώντας το σύνολο της διπλωματικής υπηρεσίας, έχει κόστος για την ελληνική εξωτερική πολιτική»
Στην Αθήνα ο Κοστούνιτσα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Β. Κοστούνιτσα πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Σήμερα το πρωί Β. Κοστούνιτσα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το μεσημέρι, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του «Αγνωστου Στρατιώτη» και μετά θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Δημαρχείο Αθηναίων, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, και ακολούθως, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και με τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το βράδυ, θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 23:30 θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.
Οι συναντήσεις είναι φυσικό να πραγματοποιηθούν στη σκιά του «συνδρόμου των Βαλκανίων», αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων.
Εκτός, όμως, από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, και οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της γείτονος χώρας, αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αναθεώρησης διμερών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί με το «παλαιό καθεστώς» της Γιουγκοσλαβίας, αφού η νέα ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας έχει εκφράσει αυτήν της την πρόθεση όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

Η αλεπου στο παζαρι. . . 23-03-2001

Ο Α. Ρόντος στην ΠΓΔΜ
Με το «καπέλο» του ΟΑΣΕ, εμφανίστηκε στα Σκόπια ο στενός συνεργάτης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος, ο οποίος, μάλιστα, με έκθεσή του, εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Αλεξ Ρόντος, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός «Τέμπο», για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή θα πρέπει:
Να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να επιτραπεί η χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλους τους θεσμούς και τις υπηρεσίες του κράτους, να συγκροτηθούν ισχυρές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο και να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών.
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)ανακοίνωσε χτες ότι θα ενισχύσει την αποστολή του στην ΠΓΔΜ, όπου μάχονται οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους Αλβανούς αντάρτες.
Από το 1992, ο ΟΑΣΕ διαθέτει στη χώρα αυτή μια μικρή αποστολή οκτώ ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι να προλαμβάνουν κάθε κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κόσσοβου. Ο Οργανισμός αποφάσισε να διπλασιάσει τα μέλη της αποστολής του για έξι μήνες, φοβούμενος κλιμάκωση της βίας στην ΠΓΔΜ.
«Εάν δεν αναληφθεί η απαιτούμενη δράση στην περιοχή, θα υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος του μόνιμου συμβουλίου του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, Λίβιου Μπότα. «Η εξέλιξη της κατάστασης στο νότο της Σερβίας είναι ανησυχητική. Τα γεγονότα στο Κόσσοβο είναι επίσης ανησυχητικά», υπογράμμισε ο κ. Μπότα. Ο ρόλος των ατόμων που θα αποτελούν τη νέα αποστολή του ΟΑΣΕ θα είναι «να παρακολουθούν τις εξελίξεις κατά μήκος των συνόρων» της ΠΓΔΜ με τη σερβική επαρχία του Κόσσοβου και «να συντάσσουν εκθέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

"Φωτογραφισε" τον Αλεξ Ροντος 24-01-2002

Εχασε στο παιχνίδι της διαχείρισης των κονδυλίων για την Αναπτυξιακή Συνεργασία ο Γ. Ζαφειρόπουλος και αποχώρησε με βολές για ύπαρξη προσωπικών μηχανισμών στο ΥΠΕΞ

Παπαγεωργίου Βασίλης
Τον Αλεξ Ρόντος, στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, «φωτογράφισε» χτες, στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ως τον εκπρόσωπο του προσωπικού μηχανισμού που έχει δημιουργήσει ο υπουργός Εξωτερικών για τη διαχείριση των κονδυλίων της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.Ο Γ. Ζαφειρόπουλος, υποδεχόμενος τον «φίλο» και αντικαταστάτη του Ανδρέα Λοβέρδο, υπογράμμισε στις δηλώσεις του τη διαφωνία του για το γεγονός ότι ένας μετακλητός υπάλληλος είναι επικεφαλής του κρίσιμου τομέα της Αναπτυξιακής Συνεργασίας.
Νωρίτερα, σε άλλη τελετή, κατά την οποία ο Γ. Παπανδρέου υποδέχτηκε τον νέο υφυπουργό και «αποχαιρέτησε» τον παλιό, ο Γ. Ζαφειρόπουλος, στη σύντομη ομιλία του, έβαλε κατά ριπάς εναντίον του Γ. Παπανδρέου, έστω κι αν δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομά του. Ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι «αισθάνομαι ικανοποίηση, όχι γιατί αποχωρώ, αλλά γιατί τη θέση αναλαμβάνει ο φίλος Ανδρέας Λοβέρδος και ευχήθηκε επιτυχία στην προσπάθειά του νέου υφυπουργού, αλλά και στην προσπάθεια όλων στο ΠΑΣΟΚ για επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής στις εκλογές του 2004, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε τη συγκίνησή του και σημείωσε: «Τιμώ και σέβομαι την πολιτική προσωπικότητα του Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ και να συνεργαστώ με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ.Ροντος 09-01-2003 


Παπαγεωργίου Βασίλης
Ενα όνομα -εκτός αυτού του υπουργού Γ. Παπανδρέου- θα συναντά συνεχώς μπροστά του όποιος ψάξει τις διάφορες «βρώμικες δουλιές», στις οποίες έχει πάρει μέρος το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια: Το όνομα Αλέξανδρος (Αλεξ) Ρόντος. Ο κ. Ρόντος, ομογενής εκ Νοτίου Αφρικής, με άριστες -όπως λένε οι γνωρίζοντες- διασυνδέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και την παγκόσμια ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας, είναι στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, εδώ και χρόνια, ενώ, έχει περάσει από διάφορες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Ανάμεσα στα... κατορθώματά του συμπεριλαμβάνονται η υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στο Κοσσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ, όπως και της εμπλοκής της χώρας μας σ' αυτές, η οργάνωση της τότε αντι-Μιλόσεβιτς αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, η συμβολή στη δημιουργία του Προγράμματος Σταθερότητας στα Βαλκάνια, η σύγκρουση με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του τελευταίου, πριν ένα χρόνο κλπ, κλπ.Γιατί θυμηθήκαμε τον κ. Ρόντο; Επειδή, όπως διαβάσαμε σε σχετικό δελτίο Τύπου, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διόρισε, απευθείας εκ προσωπικοτήτων, στο βαθμό του πρέσβη, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.
Να 'στε σίγουροι, ότι θα τον ξαναβρούμε μπροστά μας.

Κυπρος - Σχεδιο Αναν 23-04-2004

ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ
Ομολογία για δεσμεύσεις στο Ελσίνκι
  • Ο μυστικοσύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έμπλεος κυνισμού και αλαζονείας, επιβεβαιώνει ότι Σημίτης - Παπανδρέου είχαν αναλάβει δεσμεύσεις να «κλείσουν» το Kυπριακό
  • Δηλώσεις κυρίων πολιτικών
Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους ισχυρούς της ΕΕ στο Ελσίνκι για το «κλείσιμο» του Kυπριακού. Αυτό ουσιαστικά ομολογεί ο Αλεξ Ρόντος, εξ απορρήτων σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να επικρίνει τον Kύπριο Πρόεδρο, γιατί δεν υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις!
Δικαιολογώντας και εκθειάζοντας την απροκάλυπτη επέμβαση του Γκ. Φερχόιγκεν, ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε άψογα ...αμερικανοελληνικά, απάντησε (στον «Φλας») καταφατικά στο ερώτημα αν ήταν οι Σημίτης - Παπανδρέου που είχαν αναλάβει δεσμεύσεις το 1999. Ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος είπε επί λέξει: «Ο κ. Φερχόιγκεν λέει "εσείς Ελληνοκύπριοι, ίσως και Ελληνες, είστε μάγκες ή έχετε μπέσα, εγώ νόμιζα ότι είχατε μπέσα". Αυτό κατάλαβα όταν τον άκουσα». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση ότι «σε αυτό απαντάει και η πλευρά του κ. Παπαδόπουλου ότι "εμείς είχαμε μπέσα, άλλοι σας εξαπάτησαν", σας εξαπάτησε λέει ο κ. Κληρίδης και προφανώς και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου», ο Α. Ρόντος ξέσπασε: «Ή είμαστε σοβαρές χώρες ή δεν είμαστε, ή είμαστε δημοκρατίες που έχουν συνεπή στρατηγική και πολιτική ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή είμαστε καραγκιόζικες χώρες, τι είμαστε;». Και προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών συνέχισε ακάθεκτος: «Στη δημοκρατία που έχουμε αυτό δε θα πει ότι αμέσως πρέπει να καταγγέλλεις όποιον ήταν πριν, να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή είναι τακτική και είναι είδος τεμπελιάς(!)». Επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία συμπλήρωσε: «Είχαν ευκαιρίες για 3 χρόνια να πουν "όχι" και να κάνουν και την αντίστασή τους σε αυτό, δεν έγινε».
Ο μυστικοσύμβουλος του Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ένα παραλήρημα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας στην περίπτωση επικράτησης του «Oχι» των Eλληνοκυπρίων, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας δε συμβαδίζει με το «Oχι» και συνολικότερα με μια πορεία «ανεξαρτητοποίησης» της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εγώ είμαι της άποψης ότι το "Oχι" το Σάββατο μπορεί να δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια της Ελλάδος», είπε απερίφραστα. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί είπε: «Με το "Οχι" βάζουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση και εμείς μπαίνουμε σε δύσκολη θέση, γιατί; Το Δεκέμβριο πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει για την Τουρκία, για την ημερομηνία διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή της πορεία, είναι πολύ βασικό αυτό». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως «το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας». Αν, συμπλήρωσε, η Κύπρος πάρει μια απόφαση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας «ποια θέση θα πάρουμε». «Θα μπούμε σε μια περιπέτεια τους επόμενους μήνες, αυτό είναι σίγουρο»(!), αποφάνθηκε. Αναμασώντας το «εξ Ουασιγκτώνος» παραμύθι των ολέθριων συνεπειών του «Οχι», ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος, η ΕΕ θα του δώσει λεφτά, ενώ «κάθε βδομάδα θα έχουμε ένα καινούριο θέμα».
Αίσθηση προκάλεσε ο κυνισμός για τους «κανόνες» στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπου νομιμοποίησε τις επεμβάσεις των κοινοτικών και Αμερικανών αξιωματούχων στο Κυπριακό. «Εγώ πιστεύω ότι η διεθνής πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επηρεάσει όπου και να είναι. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική κι εμείς οι Ελληνες πρέπει να το κάνουμε όταν μας συμφέρει, εγώ είμαι σαφής σε αυτό το θέμα». Η αλήθεια είναι ότι ο Α. Ρόντος ξέρει από επεμβάσεις - και στρατιωτικές -, αφού, εκτός των άλλων, ήταν αυτός που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο των Σέρβων για λογαριασμό των Αμερικανών, για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς...
Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών
Χτες πλήθος Κυπρίων πολιτικών έκαναν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το ζήτημα. Π.χ. ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε διπλωματικά πως δε νομίζει ότι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε αναλάβει στη θητεία του τέτοιες δεσμεύσεις, που να αναιρούν τη σημασία του δημοψηφίσματος και της έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Σχολιάζοντας την αναφορά του Φερχόιγκεν πως είχε πολλούς γύρους συνομιλιών με τον Κληρίδη και αργότερα με τον σημερινό Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, οι οποίοι του υπόσχονταν ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα αποτρέψουν μια λύση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την προχτεσινή δήλωση Παπαδόπουλου: Οτι σε καμία περίπτωση δε δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση, διαφορετικά δε θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα. Σημειώστε ότι ανάλογη δήλωση δεν έγινε από την πλευρά Κληρίδη...
Ο διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι η μόνη δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς την ΕΕ, ήταν να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και μια διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να είμαστε έξω από τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Καρογιάν πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση Κληρίδη ή κάποιοι άλλοι δεσμεύτηκαν για το αντίθετο τότε θα πρέπει να το ξέρουμε κι εμείς».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ (κόμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) Νίκος Κλεάνθους επισήμανε ότι οι δηλώσεις Φερχόιγκεν βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση από αστήρικτους ισχυρισμούς κάποιων παραγόντων της κυπριακής πολιτικής ζωής, που τον οδήγησαν σε λανθασμένα συμπεράσματα. «Φωτογραφίζοντας» τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Νίκος Κλεάνθους σημείωσε πως «ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές του δόθηκαν πριν από το 2000. Αρα, πρόκειται για δεσμεύσεις άλλων, αφού ο κ. Παπαδόπουλος ανήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2003».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ 105,8», ο παλαίμαχος Κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι τις «υποχρεώσεις που ανέλαβε (σ.σ: η κυβέρνηση Κληρίδη), τις ανέλαβε ερήμην λαού και ερήμην Εθνικού Συμβουλίου... Αν θεωρούν ότι οποιοσδήποτε Πρόεδρος μπορεί να δεσμεύει το λαό και το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς να τους έχει ενημερώσει, εγώ δε θα συμφωνούσα με μια τέτοια άποψη».
Θυμίζουμε ότι από προχθές ακόμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA-NEWS», ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για συμφωνίες που έγιναν το 1999 στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση.

"δωριζουν" τον Βαβυλη . . ."πρεσβευουν" την καθαρση 01-03-2005


«Τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί όπου ανήκουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης απαντώντας στις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, με τις οποίες ο Β. Μεϊμαράκης επέρριπτε ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη που εξέθρεψαν τέτοια φαινόμενα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, συνέχισε στις δηλώσεις του ο Ν. Αθανασάκης, «ασχημονεί και εκτίθεται γιατί αποκαλύπτει τις προθέσεις και τους στόχους της ΝΔ, η οποία καταφεύγει και πάλι στη γνωστή μέθοδο του αντιπερισπασμού για τη μετάθεση του θέματος στο ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται ότι οι Βαβύληδες κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια με διπλωματικά έγγραφα που τους παρείχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι «μονομάχοι» του δικομματισμού οξύνουν και γι' αυτό το θέμα την αντιπαράθεσή τους, με μοναδικό στόχο να τη «σκεπάσουν».
Εξάλλου, ο Ν. Αθανασάκης, σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αντέννα» και αναφερόμενος στο περιβόητο «διπλωματικό διαβατήριο» του Βαβύλη ανέφερε: «Διπλωματικό διαβατήριο ακούω και διαβατήριο δε βλέπω. Και εάν έχει εκδοθεί διαβατήριο, να δούμε ποιος το εξέδωσε και να μας πούνε ποιος πήρε την ευθύνη». Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο γεγονός «δεν υπάρχει ανάμειξη του υπουργείου Εξωτερικών».
Πάντως, τα συγκεκριμένα γεγονότα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα... αξιοποιούν για «πολιτική διαμάχη». Ο Ν. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί για υπεύθυνη στάση, έχουμε και πάλι την προσπάθεια κατασκευής ενός εχθρού, σε κάθε περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, για να βγει η ΝΔ από τα αδιέξοδά της».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας συγχρόνως να εμφανίσει το κόμμα του σαν τον πρεσβευτή της «κάθαρσης» υποστήριξε: «Εμείς για όλα αυτά τα θέματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό, έχουμε μία και μόνη θέση, διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα, διαφάνεια για όλους, όλη η αλήθεια στο λαό. Τη λάσπη που έχουν στην αυλή τους, ας μην επιχειρούν να τη μεταφέρουν σε άλλη περιοχή».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» που εμπλέκει τον συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντο, με τον Βαβύλη, ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε: «Εχω επικοινωνήσει με τον κ. Ρόντο για το δημοσίευμα αυτό και ο κ. Ρόντος, δηλώνει ότι ούτε είχε ποτέ ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Απόστολο Βαβύλη και ότι πρόθεσή του είναι μετά την επιστροφή του στην Αθήνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα αυτό».
Για το ίδιο θέμα και ο Αλ. Ρόντος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δε γνωρίζει το Γιοσάκη», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε ότι θα κάνει μήνυση στην εφημερίδα.

Κοσσυφοπεδιο 14-04-2005 

Λύνουν και δένουν τα μεγάλα συμφέροντα
«Ημιανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο με ευρωενωσιακή κηδεμονία, ως πρώτο βήμα, προτείνει η Διεθνής Επιτροπή για τα Βαλκάνια, στην οποία συμμετέχει και ο Αλεξ Ρόντος και χρηματοδοτείται από ιδρύματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων...


 Ολα τα παραπανω και ακομα περισσοτερα για τον κ.Ροντο και τους Ροντους γενικοτερα μπορουσε και μπορει να τα βρει ο ΚΑΘΕΝΑΣ στο Ριζοσπαστη αλλα δυστυχως φιλοι του ΚΚΕ ο λαος μαλλον δεν καταλαβαινει ή πιθανοτερα δε θελει να καταλαβει και οπως ελεγε και μια διαφημιση τελικα πρεπει να κανουμε και κακα . . .2 σχόλια:

  1. http://gr.news.yahoo.com/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%82-123534685.html θεμος Αναστασιαδης ασχετο αλλα εχει γελιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

περασαν τη λογοκρισια